Vissza az alapokhoz!

Minőségi tüzelőnek a keményfák számítanak.

A tökéletesen megfelelő , jó minőségű tűzifa alatt a mindössze 10%-os nedvességtartalommal bíró fát értjük. A friss vágású tűzifa esetében, nincs olyan helyzet, amelynél jó fűtőértékről beszélhetnénk. A 10%-os nedvességtartalom csakis az időben megvásárolt tűzifával érhető el. Száraz, fedett,  szellős helyen történő tárolás mellett. Minél szárazabb egy fa , annál nagyobb fűtőértékkel számolhatunk.  A frissen kivágott és így megvásárolt tűzifa 45-50%-ban vizes. Ebben az esetben valóban egy év , amire megfelelő tárolás mellett tökéletessé válhat télire.

A tűzifa megvásárlása előtt a fent említett tényezőkön kívül , fontos lehet még a fa feldolgozottsága, illetve annak fajtája.

Cser, tölgy, bükk, gyertyán vagy akác fáról beszélünk-e. Nem mindegy milyen fajta fát használunk például kandallóba, vagy akár cserépkályhánkban sem.

A tölgy, cser, bükk, gyertyán tűzifa mindegyike magas fűtőértékkel rendelkezik, természetesen az időben megvásárolt változata.

Ha már a szezon , illetve tél beköszöntével vennénk meg a tűzifát, mégha vizes fát is veszünk, érdemes minden esetben olyan helyen sürgetni a száradást, ahol folyamatosan meleg levegővel találkozik. Ebben az esetben, ha van rá mód hasogatott tűzifát vegyünk, így akár cserépkályhánk tetejére is csempészhetünk kis mennyiségben a gyorsabb száradás érdekében.

Tűzifával kapcsolatos kérdéseikre, készséggel válaszolunk facebook oldalunkon is!
Legyen mindenkinek kedvező és kellően száraz a télire szánt tűzifája!

Leave A Comment