- 2030 ÉRD, TOLMÁCS UTCA 13.
- +36-30-950-9816
- info@tuzifaker.hu
- Budapest, Érd, Diósd, Budaörs, Biatorbágy, Törökbálint környéke!
Az ősz beköszöntével sokan úgy vélekednek, amíg odakint megfelelően kellemes a hőmérséklet, felesleges utána járni a téli tűzifának.
A mérsékelten meleg, őszi napokat hirtelen válthatják fel a hűvösebb , esős időszakok. Gyorsan szeretnénk , minőségi- jó tűzifához jutni. Sajnos az esetek 90%-ban ilyenkor már késő. Sokan teszik fel a kérdést október derekán is: “miért nincs kályhakész, száraz tűzifa?”
Az erdészetekben a fakitermelést általában ősszel kezdik, tehát a frissen kivágott és feldolgozott fával szinte képtelenség fűteni. Bár az év középső szakaszában is végeznek gyérítéseket, mégis ebből az időszakból származó fa mennyisége csekély. Nem beszélve a nedvesség tartalmáról. A frissen kivágott fa súlyának felét, ilyenkor a benne lévő víz teszi ki. Vétek lenne súlyra vásárolni.
Friss vágású fa, a feldolgozást követően úgy nevezett “lábon szárad” a legjobban. Megfelelő, szabadtéri tárolóban leginkább.
A tavaszi időszakban vásárolt tűzifának még van esélye száradni, de az ősszel beszerzett tüzelőnek nem sok. A fa kályhakész száradása, körülbelül egy év.
Aki bármilyen okból kifolyólag mégis októberben jut hozzá tűzifájához, hasított- kalodás feldolgozásban a legcélszerűbb megvásárolnia a fát.
A kaloda megbontása után, száraz meleg helyen lényegesen meggyorsítható a száradási folyamat. Ez némi vigaszt nyújthat a tűzifa nedvességtartalma ellen.