Tűzifák kedvező áron!
Telefon: +36 30 751 5456 | E-mail: vagolalaszlo@gmail.com

Így szerezzen be tűzifát okosan

Az erdészeti hatóság más szakmai szervezetek segítségével megírták a tűzifa vásárlására vonatkozó tájékoztatót. A dokumentum létrehozásával az volt a céljuk, hogy választ adjanak a vevőkben felmerülő kérdésekre és könnyebben eligazodjanak a vásárlások alkalmával. Most ennek a rövid tartalmát ismertetjük.

Milyen tűzifa típusok vannak?

Tűzifának elsősorban a kemény lombos fafajok (tölgy, bükk, meggy, cser, akác) alkalmasak. A lágy lombos fafajok fűtőértéke kisebb, de az áruk ennek függvényében alacsonyabb. A tűzifát térfogatra, köbméterben érdemes vásárolni, főként, ha ismeretlen kereskedőtől készül beszerezni a szükséges mennyiséget. Ha így kéri, akkor lehetősége van úgy nevezett sarangolt és hasított, darabolt tűzifa beszerzésére.

A sarangolt esetében a fadarabok legalább 1 m hosszúak, a vastagságuk pedig a vékonyabb kéreggel együtt mérve legalább 5 cm. Átlagosan azt lehet mondani, hogy 1 m3-nek körülbelül az 1 m széles, 1 m hosszú és 1,7 m magas, egymással párhuzamosan rakott farakás felel meg. Ha a vastagsága nem éri el az 5 cm-t, akkor vékony tűzifáról beszélünk. Ez esetben 1 m széles, 1 m hosszú és 2,5 m magas rakás adja ki az 1 m3-t.

Ha hasítva, darabolva kéri őket, akkor az 1x1x1 méretű farakat átlagosan 0,7m3-nek, az 1x1x1,7 méretű pedig 1,1m3-nek felel meg. Ilyen például a kalodás tűzifa is. Az ömlesztve szállított darabok esetében fokozottan érdemes odafigyelni, hogy megvan-e a kellő mennyiség, ugyanis ez esetben a halom méretei alapján számított térfogat 50%-a körül van a tényleges m3. Ilyen például a hálós ömlesztett tűzifa is. Amennyiben 1 m-nél hosszabb ág- és törzsarabokat vásárol, akkor a pontos térfogat kiszámításához érdemes szakember közreműködését kérnie.

Tűzifa vásárlás

A tömegre történő vásárlás esetén a fa fajtája, nedvességtartalma és egészségi állapota is befolyásolhatja a pontos tömeget. A frissen vágott, azaz még nedves fa és a jól kiszárított, úgynevezett légszáraz fa tömege között akár 25% különbség is lehet. Ha ilyen módon vásárol, akkor csak olyan számlát fogadjon el, amit azt követően állítanak ki, hogy a tűzifát hitelesített mérlegen lemérték.