Minőségit, kellő szárazsággal!

Mázsa,de hány mázsa?

Tüzifa vásárlásakor általában a friss vágású fát keressük.

Sokszor szeretnénk frisset! Hónapokkal a fűtési szezon előtt, ez valóban tökéletes döntés!

Az elinduláshoz az értékeket e-szerint igyekeztünk összeállítani: a kivágott fa nedvességtartalma a friss vágást követően körülbelül 35%, 5-6 hónappal később körülbelül 23%-, konyhakész állapotára pedig 8-12%.

Az alábbi táblázatban a tölgy, bükk és akácfák nedvességtartalmát hasonlítottuk össze:

Friss vágáskor:BÜKKTÖLGYAKÁC
Normál köbméter:4,3 – 6,7 mázsa4,2 – 7,8 mázsa5,6 – 7,5 mázsa
Erdészeti köbméter:7,5 – 12 mázsa7 – 13 mázsa10 – 12,5 mázsa
5-6 hónap elteltével:BÜKKTÖLGYAKÁC
Normál köbméter:3,5 – 6,3 mázsa3,5 – 6 mázsa4 – 6 mázsa
Erdészeti köbméter:6,5 –  10,5 mázsa5,6 – 11 mázsa7 -10,5 mázsa
Konyhakész állapotában:BÜKKTÖLGYAKÁC
Normál köbméter:3,5 – 5,7 mázsa2,5 – 5,8 mázsa3,5 – 5,6 mázsa
Erdészeti köbméter:5,6 – 10 mázsa4,6 – 10 mázsa5,8 – 10 mázsa
Hogy mi a különbség a mázsa, illetve az erdei köbméter között? Bővebben első cikkünkben olvashat róla 

Leave A Comment