Tűzifák kedvező áron!
Telefon: +36 30 751 5456 | E-mail: vagolalaszlo@gmail.com

Így szerezzen be tűzifát okosan

Manapság rengetegféle tájékoztatást találhat a tűzifa vásárlásával kapcsolatosan. A valóban hasznos tanácsok mellett azonban sok tévhittel és valótlan információval is találkozhat. Az alábbiakban szeretnénk eloszlatni a kételyeket és elejét venni a félretájékozódásnak.

Mikor vásárolja meg a tűzifát?

A frissen vágott fa víztartalma meglehetősen magas, ami nagymértékben rontja a fűtőértékét. Éppen ezért érdemes már tavasszal beszerezni az őszi vagy a téli tüzelőt, hogy a fának legyen ideje kiszáradni. Javasolt minél előbb feldarabolni és a hasogatott fát egy jól szellőző helyen, például féltető alatt tárolni. A légszáraz állapotot a fa a kivágástól számított legalább 8-10 hónap után éri el.

Milyen tűzifa fafajtát válasszon?

Amikor a fafajta kiválasztására kerül sor, akkor figyelembe kell venni a fűtőértéket, az égési sajátosságokat és a kezelési tudnivalókat. Tűzifának leginkább a kemény lombos fafajok, például a bükk, tölgy, meggy, cser és akác alkalmas, amelyek maximum 20% nedvességtartalommal rendelkeznek. Ezzel kapcsolatban fontos tudni, hogy 10%-nyi többletnedvesség 9%-os fűtőérték-csökkenéssel jár.

Tömegre vagy térfogatra érdemes vásárolnia?

Fát sokféle módon lehet venni, de a gyakorlatban leginkább két lehetőség áll rendelkezésre. Az egyik a tömegre a másik a térfogatra való vásárlás. A régi hagyományok miatt sokan ma is előszeretettel vásárolják meg tömegre a tüzelőt, a tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a térfogatra történő beszerzés sokkal biztosabb. Ha mégis a tömeg szerinti vétel mellett dönt, akkor a fa nedvességtartalmát is figyelembe kell vennie.

Mik a fapiaci mértékegységek?

A fa térfogatának kiszámításakor csak egyetlen hiteles mértékegység van és az a köbméter (m3), ami 1 m élhosszúságú (1x1x1) tömör fakockát jelent. A további mértékegységek tisztázásához tudni kell, hogy mit jelent a sarang: a kivágott fák törzs- és ágrészeinek rendezett formában történő rakásolása, felhalmozása. Az 1 méter hosszú, 1 méter széles és 1 méter magas (1x1x1) méretű vastag tűzifából álló sarang űrmértéke nem ad ki 1 m3-t. A benne lévő famennyiség csak 0,57 m3.