Elsőre minőségit?

Az egyre melegebb napsütés mellett, kint még mindig inkább a hideg győzedelmeskedik hőérzetünkön. A tavasz első hónapjaiban bár talán már egyre inkább szeretnénk, mégsem hagyhatjuk még el otthonunkban a tűzifa használatát.

A tűzifának pedig rengeteg típusa van, ha nem is fűtöttünk eddig fával, ezt bizonyára mindannyian tudjuk már. Leggyakoribb tűzifa fajták a cser, tölgy, bükk tűzifa.

Aki pedig kandallóba szeretne tüzelőt választani leginkább az akác  tűzifa fajta ajánlott számára.

Mielőtt döntenénk, nem árt tudatában lenni annak, hogy a választott és leendő tűzifánk mikori vágású?

Ugyanis a frissen vágott fa nedvességtartalma megközelítőleg 50%-os. Ha egy éves vágásról beszélünk, ebben az esetben éves száradással már csak minimális nedvességgel kell számolnunk. Körülbelül 15-20% egy év elteltével. Ez azt jelenti, hogy kiváló tűzifát választhatunk, mely azonnali meleget biztosíthat otthonunknak.

A közel 50%-os nedvességtartalmú tűzifa nem ajánlatos az azonnali fűtésre.

A tűzifa megvásárlása előtt tájékozódjunk annak feldolgozottságáról is!

Vásárolhatunk ömlesztett tételben, mázsára, rönkben árult tűzifát, kalodában megvásárolhatót. Kereskedőnként a kaloda mérete is eltérő lehet. Minden esetben érdeklődjünk tűzifánk kiszállításáról, ne az utolsó pillanatban szembesüljünk a minket érintő plusz költségekről.

Merjünk érdeklődni a csalódás elkerülése érdekében is leendő tűzifánkkal kapcsolatban!

Leave A Comment