A tűzifa és annak formái!

Határ lehetne a csillagos ég! Mondhatnánk ezt is, de természetesen nem teljesen így van. Mégis ma már számtalan lehetőségünk van a tűzifa vásárlásában is. Választhatjuk tüzelőnket erdei köbméterre, ömlesztett formában, rönkfa, kalodás tűzifa, illetve hálós kalodás fa formájában.

Az erdei köbméterben vásárolt tűzifa alatt az 1 méter X 1 méter X 1,75 méter nagyságot értjük. Lehet a kalodában tölgy, bükk, gyertyán vagy akár akác tűzifa is. Természetesen a tűzifa fajtája meghatározhatja a fa fűtőértékét is. Nem árt figyelembe venni a fa vágásának becsült, akár pontos idejét. Ezek a tényezők mind-mind befolyásolják a minőségi tüzelőt.

Ömlesztett formában vásárolt kaloda esetében a méterszer-méteres szorzót használják a kereskedők. Ebben az esetben egy gép által kialakított, raklapon álló, speciális hordóba ömlik a már felvágott tűzifa. Ezt egy erre alkalmas tartóháló fogja össze. A fa kiszállításakor ez a háló könnyedén eltávolítható, így a tűzifa tárolásában semmi féle akadályt nem képez.

Rönkfa választásánál a kiszállítást követően a megfelelő hely kialakítása ugyan olyan fontos, hisz a tűzifa lebillentése vagy daruzása után a rönkfa még feldolgozásra vár. A feldolgozás után, lehetőségeinkhez mérten száraz helyen tárolandó, a kiszáradását még inkább elősegítve ezzel.

Bármelyik kalodás tűzifa esetében célszerű elekerülni a nyirkos helyen való tárolást, a tűzifa könnyed befülledése miatt is.

A tűzifa fajtáját illetően a kemény fa csoporjába tartoznak a cser, akác, tölgy, gyertyán és a kőris. A puhább fák csoportjába soroljuk a nyír, nyár, fűz , éger és a fenyő féléket.

A mai rohanó világban, nem mindig adatik meg előre tervezni, ha mégis meg tudjuk ezt tenni, nem árt akár egy évvel ,de legalább fél évvel a fűtési szezon előtt megvásárolnunk a következő szezonra szánt tüzelőnket. A lényeg, hogy legyen ideje száradni, ha mind ez szükséges.

Leave A Comment